Klikkaa itsesi Mitron postilla-arkistoon tästä

Uusimmat kirjoitukset

3.7.2014Aikaansaannokseni Euroopan parlamentissaLue lisää »22.5.2014Populismi USA-kauppasopimuksella on pikkusieluistaLue lisää »21.5.2014Oikeisto voittamassa eurovaalit -- Uusi SuomiLue lisää »

Tiedotteet

il_blogi.jpegSeuraa blogiani Iltalehdessä


  • Väärinkäytökset vähittäiskauppojen alihankintaketjuissa?
  • Israelin laittomista siirtokunnista valmistettujen tuotteiden merkitseminen?
  • Työtaisteluoikeuden turvaaminen?
  • Väestökatastrofi?
  • Maisteriopiskelijoiden lainatakaukset?
  • Eurooppa-koulun budjetti ja tulevaisuus?
  • Teuraskuljetukset Euroopassa?
  • Acta-sopimuksen ratifiointi?
  • EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistaminen?
info.png

Voit lukea Mitron Euroopan komissiolle esittämiä kirjallisia kysymyksiä täältä.

View Mitro Repo's profile on LinkedIn

MITRONBLOGI

Rekkajonot Sveitsin rajalle?

Sveitsillä on edessään päätös, suuntaako se kohti Eurooppaa vaiko sieltä poispäin.

Tilanne on rinnastettavissa Ukrainaan, joka Venäjän painostuksesta päätti viime syksynä tehdä u-käännöksen ja olla allekirjoittamatta sopimusta entistä lähemmästä yhteistyöstä Euroopan unionin kanssa. Ukrainassa kansan tyytymättömyys presidentti Janukovitshin ratkaisuihin on nyt silmiin pistävästi meidän kaikkien nähtävillä.

Toisin kuin sveitsiläisillä, ukrainalaisilla tosin ei ollut asiaan vaaliuurnalla nokan koputtamista.

Sveitsin kohdalla kansan reaktio tuskin on sama, mutta taloudelliset vaikutukset yhtä lailla katastrofaaliset. Sveitsin viennistä yli puolet kulkeutuu EU:n sisämarkkinoille. Vaikka Sveitsin ja EU:n raja-asemille syntyneet rekkajonot tuskin haittaisivat käkikellojen vientiä, olisi sveitsiläisten juustojen tie markettien hyllyille mutkaisempi.

Asiasta on käyty keskustelua tällä viikolla myös Strasbourgissa. Sveitsin kansanäänestystulosta ei aiota lakaista maton alle.

EU:n ja Sveitsin välinen yhteistyö ei ole yksisuuntainen. Vapaan liikkuvuuden periaate on EU:n ja Sveitsin välisten yhteistyösopimusten selkäranka.

Sveitsi on piskuisena vuoriston ympäröimänä maana täysin riippuvainen yhteistyöstä EU-maiden kanssa sekä pääsystä EU:n sisämarkkinoille. Myös sveitsiläisiä on töissä ympäri Eurooppaa.

Rusinoita ei voi nyppiä pullasta. Tämä koskee myös Iso-Britanniaa, joka on viime aikoina leikkinyt ajatuksella vetäytymisestä EU:sta niiltä osin kuin yhteistyö ei heille kelpaa.

Sveitsin äänestystulos on myös pelottava merkki lisääntyvästä kansallismielisyydestä ja eristäytymisestä.

Osoittakaa se maa, joka on onnistunut parantamaan talouden tilannettaan sulkemalla rajansa ja eristäytymällä ulkomaailmalta. Ja silti ”ulkomaalaisten” syyksi sälytetään kaikki, mikä on omassa maassa huonosti. Puolalainen putkimies ei pelotteluista huolimatta ole vienyt brittiläisen virkaveljensä työpaikkaa, eivätkä thaimaalaiset marjanpoimijat ole tyhjentäneet Suomen metsiä puolukoista.

Tiedoksi sveitsiläisille: ilman vapaata liikkuvuutta ei ole myöskään tavaroiden, palveluiden ja rahan vapaata liikkuvuutta.

Euroopassa vellova talouden kriisi ei ole järkyttänyt Sveitsin taloutta. Työperäinen vapaa liikkuvuus Sveitsin ja EU-maiden välillä on luonut arvioiden mukaan jopa 600 000 uutta työpaikkaa. Sveitsi on maa, joka on vain hyötynyt ulkomaalaisesta työvoimasta. Sveitsiläiset ovat siten ampumassa itseään jalkaan.

Sveitsin äänestystuloksen seuraamukset ovat jo nähtävissä: Euroopan komissio on jäädyttänyt jatkoneuvottelut Sveitsin osallistumisesta Erasmus+ -vaihto-opiskelijaohjelmaan ja Horisontti 2020 -tutkimusohjelmaan. Keskeytysuhan alla ovat neuvottelut institutionaalisesta kehyssopimuksesta, sähkösopimuksesta ja yritysverotuksesta. Eiköhän listaa voida vielä jatkaa.

Suoran demokratian ihanne, kaikkien kansalaisten yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin, on kokenut kolauksen. Asiat eivät aina ole mustavalkoisia saati kansalaisten äänestyspäätökset tarkkaan harkittujen pohdintojen tulos. Moni jo pohtii, voiko kaikkea edes alistaa suoraan kansan päätettäväksi.

Ongelman ydin ei ole siinä, että Sveitsissä kysytään kansalaisilta mielipidettä, vaan siinä, etteivät äänestäjät, saati sveitsiläiset virkamiehetkään täysin ymmärtäneet äänestyksen laajempia seurauksia.


Mitro Repo
MEP Emeritus