Klikkaa itsesi Mitron postilla-arkistoon tästä

Uusimmat kirjoitukset

3.7.2014Aikaansaannokseni Euroopan parlamentissaLue lisää »22.5.2014Populismi USA-kauppasopimuksella on pikkusieluistaLue lisää »21.5.2014Oikeisto voittamassa eurovaalit -- Uusi SuomiLue lisää »

Tiedotteet

Lissabonin jälkeen sosialistiseen Eurooppaan

Lissabonin strategia, Lissabonin sopimus ja Lissabonista tuleva komission puheenjohtaja ovat olleet esillä EU:n agendalla viime vuodet niin tiiviisti ettei sinne muita aiheita ole oikein mahtunutkaan. Mutta mitä Lissabonin jälkeen? 

Nyt on ryhdyttävä puhumaan myös muusta kuin Portugalin pääkaupungista. On ryhdyttävä toden teolla töihin, jotta finanssikriisissä kolhiintunut EU ja sen jäsenmaat ohjataan menetyksellä eteenpäin. 

Euroopan parlamentin Sosialistien ja Demokraattien ryhmän Sosiaalisen Euroopan ohjelma teki minuun vaikutuksen tehdessäni päätöksen minkä puolueen ehdokkaaksi asetun eurovaaleissa 2009. Ohjelman ajatukset sosiaalisesta Euroopasta puhuttelevat minua yhä ja koen niiden sopivan hyvin yhteen kristillisen vakaumuksen kanssa. 

Ohjelmassa esitettiin monia tärkeitä vaatimuksia: 

EU tarvitsee yhteisen työllisyyssopimuksen ja EU:n budjettia on uudistettava niin, että resurssien lisäyksen painopiste on innovaatioissa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Rahoitusmarkkinat on sidottava selviin säännöksiin, jotta tulevaisuudessa finanssikriisin kaltaisilta myllerryksiltä voitaisiin suojautua.

Oikeudenmukainen ja ihmisarvoinen kohtelu kaikille työntekijöille on kaiken toiminnan ohjenuora. Työehtojen ja palkkojen on oltava työehtosopimusten mukaisia ja samasta työstä on maksettava samaa palkkaa. 

EU:ssa on puolustettava työntekijöiden sosiaalisia oikeuksia vastustettava ylipitkiä työviikkoja. Yhteisillä työmarkkinoilla ei kilpailukykyä saa edistää työntekijöiden etuja polkemalla.

Kuluttajien oikeuksia on vahvistettava riittävällä kilpailulla ja asianmukaisilla tuotemerkinnöillä. EU:n kuluttajapolitiikka ei saa heikentää niiden maiden lainsäädäntöä, joissa on yhteisiä normeja korkeampi kuluttajansuoja. 

Ilmastonmuutoksen torjunta on tämän ja tulevien sukupolvien tärkein tehtävä. Unionin on otettava johtava asema kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa jotta saadaan aikaan globaalisti kattava sopimus, jonka kustannukset jakautuvat sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.


Sosiaalinen oikeus ja solidaarisuus ovat perusteemoja Euroopan unionissa. Tulee muistaa, että markkinat ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Me ihmiset emme ole täällä markkinoita varten vaan markkinat ovat meitä varten. Me emme myöskään ole olemassa vain tehdäksemme työtä, vaikka työ onkin keskeinen tapa toteuttaa itseämme